Piece konwekcyjno parowe do gastronomii - dlaczego warto?
2021-01-22
Wykorzystywanie nowych technologii to obecnie absolutny standard w gastronomii. Dlatego też piece konwekcyjno-parowe coraz częściej zastępują te tradycyjne. Są wielozadaniowe, dzięki czemu przyrządzanie posiłków staje się banalnie proste. Jak wybrać odpowiedni piec konwekcyjny?

W restauracjach i innych lokalach gastronomicznych jednym z najważniejszych czynników decydujących o jakości i komforcie przyrządzania dań jest wyposażenie kuchenne. Wysokiej jakości wysoce zaawansowane urządzenia sprawiają, że gotowanie jest bardzo łatwe i przebiega w możliwie najlepszych warunkach. Każdy kucharz przyzna z pewnością, że niekiedy nawet najwybitniejsze umiejętności na nic się nie zdadzą, jeśli nie będziemy mieli jak przyrządzić potrawy. Obróbka termiczna jest bowiem w większości przypadków absolutnie niezbędna. Warto więc zadbać, by kuchnia wyposażona była w funkcjonalny sprzęt umożliwiający komfortowe gotowanie. Dzięki temu praca będzie przyjemna, a dania doskonałe. Jednym z podstawowych elementów nowoczesnej kuchni, jest na przykład piec konwekcyjno parowy. Jak działa i dlaczego warto go mieć?
Piece konwekcyjne — jak działają?
Dobrej klasy piec to podstawa wyposażenia właściwie każdej profesjonalnej kuchni. Jest on niezbędny do przygotowania wielu dań. Zwykły piec, nawet taki o świetnych parametrach, znacznie różni się jednak od nowoczesnego urządzenia konwekcyjno-parowego. Czym jednak wyróżnia się ten drugi? Jakie jego cechy sprawiają, że uważa się go za najlepszy sprzęt do gastronomii? Sekretem jest przede wszystkim jego działanie. Piec konwekcyjno parowy ma funkcję wprowadzania pary do komory. Dzięki temu możliwe jest stosowanie wszelkich metod obróbki w jednym urządzeniu. Oznacza to, że z powodzeniem możemy w nim piec, gotować, blanszować, poddawać obróbce parowej, czy też przyrządzać dania metodą sous-vide.
Piec konwekcyjny wyposażony jest w specjalny wentylator. Jego zadaniem jest wprowadzenie ciepłego powietrza w ruch, a właściwie przetłoczenie go przez komorę. W ten sposób wytwarza się tak zwany ruch poziomy, dzięki któremu taki sam efekt pieczenia możemy uzyskać na wszystkich poziomach komory. Co najważniejsze jednak, powietrze to zostaje przepuszczane przez specjalny filtr. Taki zabieg pozwala na usunięcie wszystkich drobinek tłuszczu i zapachów. W związku z tym piec konwekcyjno parowy pozwala nam na przyrządzanie różnorodnych dań w tym samym czasie.
Piec konwekcyjno parowy — zalety
Jedną z największych zalet, jakie oferuje piec konwekcyjny, jest oczywiście ogromna oszczędność czasu. Dzięki parze bowiem możemy przyrządzać i odgrzewać w nim dania znacznie szybciej niż w zwykłym piecu. Warto także zwrócić uwagę na fakt, że zastosowanie technologii parowej ma bardzo duże znaczenie w kwestii zachowania walorów smakowych potraw. Taki sposób obróbki sprawia, że są one bardzo soczyste i pełne aromatu. Co najważniejsze, nie ma ryzyka, że dania będą przesuszone.
Piec konwekcyjno parowy to doskonałe rozwiązanie do gastronomii przede wszystkim dlatego, że jest on wielozadaniowy. Z jego pomocą przygotujemy właściwie większość dań. Doskonale sprawdza się zarówno do wszelkich wyrobów piekarniczych, jak i deserów, potraw mięsnych, jednogarnkowych, pizzy, czy ryb. Dzięki temu i bardzo łatwej obsłudze może on stanowić podstawowe urządzenie do przyrządzania posiłków.
Jaki piec konwekcyjny wybrać do gastronomii?
Dobry piec konwekcyjny to piec, który spełni wszystkie nasze potrzeby. Dlatego też, jeśli planujemy zakup takiego urządzenia, to w pierwszej kolejności powinniśmy dokładnie zdefiniować swe oczekiwania. Dzięki temu wybór z pewnością będzie trafny. Przede wszystkim jednak pamiętajmy, by sprzęt był najlepszej jakości. Jeśli szukasz pieca konwekcyjnego na lata, zobacz produkty dostępne w branżowym sklepie z profesjonalnym wyposażeniem do gastronomi.
Article sponsored